szolgáltatásokszolgáltatásaink

 

Környezetvédelmi szolgáltatói tevékenységek:

 

 

Engedélyek:

 

 

szolgáltatásaink2

 

Környezetvédelmi megbízotti szolgáltatói tevékenységek:

 

 • Komplex környezetvédelmi ellenőrzés a megbízó telephelyén (a szerződésben meghatározott gyakorisággal). Az észlelt hiányos-ságokról, szabálytalanságokról szakvélemények, feljegyzések készítése.

 

 

szolgáltatásaink3

 

Ingyenes szolgáltatások:

 

 • Környezetvédelmi állpotfelmérés

 

GYIK - Akkumulátor behozatal

 

Akkumulátort szeretnénkbehozni harmadik országból, amely konkrét VTSZ számmal szerepel a 2011. évi LXXXV. törvény 1. számú mellékletében, az áramforrásokat ajándékozni szeretnénk ügyfeleinknek. Marketing cég vagyunk, mi vele a teendőnk?

 

Amennyiben a termékdíj köteles akkumlátort behozzák Közösségen kívülről és ajándékozni kívánják ügyfeleknek, akkor a saját célú felhasználás napján (a kínai cég számlájának költségként történő elszámolásának napján) beáll a termékdíj kötelezettség. Abban az esetben, ha egyszeri vagy eseti behozatalról van szó és az importált akkumulátorok mennyisége nem haladja meg a 30 kg küszöbértéket, célszerű un. átalánydíj fizetés szerint adózni ill. bevallást benyújtani, 30 kg limit túllépése esetében kizárólag csak az általános szabályok szerinti kötelezettség válsztható.

 

Első lépések:

 

 • EGYKE adatlapon össze kell rendelni a termékdíj képviselőt vagy a könyvelőt a kötelezettel, hogy a termékdíjas bejelentést, bevallást elektronikusan be tudják nyujtani
 • 15 napon belül 15TKÖRNY bejelentés beküldése a NAV-hoz elektronikusan
 • termékdíj nyilvántartás kiépítése (általános szabályok vagy csekély mennyiségű kibocsátó szabályai szerint)
 • Csekély mennyiségű kibocsátás alapján 15KTA bevallás benyújtása és a termékdíj megfizetése 2016. január 20-ig
 • Általános szabályok szerint 15KTBEV termékdíj bevallás benyújtása a tárgynegyedévet követő hónap 20-ig, ill. a termékdíj megfizetése
 • Eseti behozatal esetén ki lehet jelentkezni a termékdíj kötelezettség alól (egyéb esetben az adóhatóság várni fogja a következő bevallási időszakra is a bevallásokat)

 

Egyéb lépések:

 

A 445/2012.(XII.29.) Korm rendelet alapján a behozó cég (amely az akkumulátorokat ajándékozza üzleti partnereinek) un. gyártónak minősül, ezzel kapcsolatban az alábbi környezetvédelmi teendői vannak:

 • a kínai gyártót nyilatkoztassa a behozó (angol ill. magyar nyelven írásban): hogy a Rendelet 3.§(1) bekezdésében meghatározott kadmium, higany határértéket a magyar partnerének exportált akkumlátora nem haladja meg
 • KAR adatlap csomaggal KÜJ számot kell igényelnie a Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőségtől, továbbá a KAR-MEGH betétlapon össze kell rendelnie a cégnek azt a természetesszemélyt, aki a cég nevében a cég un. gyártói környezetvédelmi adatszolgáltatásait teljesíti
 • EHIR: HEA-NY adatlapon a gyártói regisztrációskérelem benyújtása elektronikusan az OKTF-nek (a kérelem igazgatási szolgáltatási díjhoz kötött 14/2015.(III.31.) FM rendelet 1. számú mellékletének 1.3 pontja alapján, ezért a díj átutalásáról szóló tranzakciós kivonatot pdf-ben csatolni kell a nyomtatványhoz a beküldés előtt)
 • EHIR: HEA adatlapon a 2015. évi bevallás benyújtása jövő év elején.
 • Amennyiben az akkumulátorok ajándékozás ill. behozatala eseti volt, vagy már nem kell vele többet számolni, akkor a gyártói regisztrációt célszerű törölni 2016-ban szintén a HIR-NY adatlapon ill. a 2016. évi HEA záróbevallást szintén be kell nyújtani.